Ako vybrať správny matrac

Potrebujete nový matrac, ale neviete, aký si vybrať? Pri výbere vás môže prekvapiť, na koľko typov môžete naraziť. Na výrobu sa používa celý rad materiálov, pričom každý z nich má iné vlastnosti. Vďaka rozmanitosti výrobných materiálov si môžete vybrať taký výrobok, ktorý bude presne zodpovedať vašim požiadavkám.

Výber správneho matraca v kocke


Skôr, než sa pustíme do popisu konkrétnych krokov, ktoré sa so správnym výberom matraca spájajú, načrtneme vám niekoľko parametrov, na ktoré je potrebné brať ohľad.

  • Rozmery - pamätajte, že matrac by mal byť vždy o 20 - 25 centimetrov dlhší, než je vaša výška. Šírka pre matrac na jednolôžko je 90 centimetrov.
  • Výška - ideálna výška matraca sa pohybuje okolo 17 - 22 centimetrov. Pamätajte, že čím vyšší matrac si zaobstaráte, tým lepšie sa vám z neho bude vstávať. Zhruba jednu štvrtinu by však mala kryť bočnica, aby sa matrac z postele nešmýkal.
  • Tvrdosť - vyberajte podľa svojej hmotnosti, preferovanej polohy spánku a veku.
  • Materiál - voľte na základe svojich preferencií, potrieb a typu roštu.
  • Nosnosť - odvíja sa od vašej hmotnosti, ale je dobré myslieť aj na rezervu.

Pred samotným nákupom je vhodné si matrac vyskúšať. Ľahnite si naňho a najmenej päť minút ležte vo svojich obľúbených spánkových polohách.

 

Charakteristika výrobných materiálov kvalitných matracov

Existuje celý rad výrobných materiálov. Ich vlastnosti vám priblížime v nasledujúcich odstavcoch.

Latexové matrace

Latexové matrace patria k mäkším matracom a obvykle ich zoženiete vo veľmi mäkkom alebo mäkkom prevedení (stupeň 1 a 2). Medzi ich kľúčové vlastnosti patrí vysoká elasticita, vďaka ktorej sa dobre prispôsobia tvaru tela. Tešiť sa môžete na dlhú životnosť, počas ktorej si matrace zachovávajú svoje vlastnosti. Stred matraca zvyčajne tvorí doska z kokosových vlákien, PUR alebo HR peny, vďaka ktorým matrac získava na tuhosti.
Matrac z latexu nie je vhodné používať vo vlhkom prostredí. Kvôli ich menšej priedušnosti sa neodporúčajú ľuďom trpiacim alergiou ani osobám, ktoré sa nadmerne potia. Najlepším podkladom je lamelový rošt. Vzhľadom k nedostatočnej priedušnosti sa nehodia na pevné dosky.
 

Penové matrace


Penové matrace sa vyrábajú z rôznych druhov pien, ktoré sa medzi sebou môžu tiež kombinovať. Vďaka tomu sú k dispozícii penové matrace rôznych tuhostí a vlastností. Najvhodnejším podkladom sú lamelové rošty.

Matrace z PUR peny

Matrace z PUR peny, čiže polyuretánu, sú známe aj pod označením molitanové. Ich najväčšou prednosťou je pomerne nízka obstarávacia cena, ale tiež dobrá pružnosť, tvarová stálosť a výborný odpor proti stlačeniu. Dostupné sú v rôznych stupňoch tvrdosti.

Matrace z HR studenej peny

Studená pena sa od PUR peny líši predovšetkým veľkosťou pórov, ktoré sú väčšie. Vďaka tomu je priedušnejšia, má vyššiu elasticitu a lepšiu tvarovú stálosť. Cez veľké póry dostatočne cirkuluje vzduch, takže sa eliminuje výskyt roztočov. Jeden matrac môže byť tvorený niekoľkými penami rôznych tvrdostí, čím dochádza k zónovaniu. HR pena sa najčastejšie kombinuje s PUR či lenivou penou, čo vedie k dosiahnutiu lepších vlastností.

Matrace z lenivej peny

Lenivá pena je unikátna vďaka možnosti meniť tvrdosť v závislosti na teplote tela. Pri kontakte s ľudským telom mäkne, takže sa optimálne prispôsobí jeho krivkám. Matrac z lenivej peny volia najčastejšie ľudia, ktorí sú citliví na odreniny, preležaniny alebo trpia bolesťami chrbta a kĺbov. Lenivá pena poskytuje chrbtici dostatočnú oporu a pozitívne pôsobí na krvný obeh.

Matrace z Bio peny

Jedná sa o novší prírodný materiál, ktorý si svojich priaznivcov získal predovšetkým pozitívnym dopadom na ekológiu, vyrába sa totiž z prírodných olejov. Matrace sú odolnejšie proti mikróbom, plesniam a hubám, takže po nich môžu siahnuť aj alergici. Charakteristickým rysom je elasticita, odolnosť i dobré ortopedické vlastnosti. Položiť ich môžete na väčšinu dostupných roštov.

Matrace z Elliocell peny

Matrace z Elliocelli sú vyplnené značkovou PUR penou s vysokou hustotou, ktorá môže dosahovať až 35 kilogramov na meter kubický.

Sendvičové matrace

Sendvičové matrace sa vyrábajú z niekoľkých vrstiev pien odlišných typov a tuhostí. Matrac sa tak prispôsobí presne na mieru vašim požiadavkám.

Zdravotné a ortopedické matrace

Zdravotné a ortopedické matrace nie sú jedno a to isté. Pre ortopedické je charakteristická podpora kostrového systému a správne rozloženie váhy.
Zdravotné spoznáte podľa certifikácie deklarujúcej zdravotný prostriedok. Certifikácie sa udeľujú na základe rozsiahlych testov podľa toho, pre aké riešenie zdravotných komplikácií je matrac určený (môže byť napríklad antialergický alebo pôsobiť proti preležaninám). 
Štátny ústav na kontrolu liečiv (ŠÚKL) uvádza, že ak chce osoba so sídlom v Slovenskej republike uvádzať na trh alebo dovážať zdravotnícke pomôcky, nepotrebuje k tomu žiadne povolenia, dovoz a predaj zdravotníckych pomôcok sa vykonáva na základe živnosti. Túto skutočnosť stačí podľa zákona č.362/2011 Z.z. o liekoch a ZP oznámiť ŠÚKL prostredníctvom formulára na registráciu / oznámenie zdravotníckej pomôcky.
V Českej republike zatiaľ nie je žiaden matrac Materasso zdravotný, ale pokúšame sa o zaradenie do registra zdravotných pomôcok. Na Slovensku je situácia iná, hneď niekoľko našich matracov je registrovaných ako zdravotné. Pozrite sa do databázy zdravotných pomôcok. Ak si vyberiete niektorý z týchto matracov, bude dobre slúžiť starším ľuďom aj tým, ktorí majú zdravotné problémy a musia tráviť viac času na lôžku.

Pružinové matrace

Pružinové matrace prekonali významný vývoj, takže ich už nemôžeme porovnávať s tými, na ktorých ste spali u babičky. Nehodia sa pre ručne ani elektricky polohovateľné rošty.
Vďaka novým spôsobom spracovania sa pružinové matrace dokážu skvele prispôsobiť tvaru tela a pružiny sa nepretláčajú na povrch. Jadro môže byť vyplnené buď klasickými bonellovými pružinami, alebo pružinami taštičkovými či mikrotaštičkovými.

  • Bonellové pružiny sú medzi sebou vzájomne prepojené oceľovými cievkami. Ložná plocha je tak odolná a pevná. Matrace sú tvrdšie ako penové a vyznačujú sa vysokou odolnosťou proti preležaniu.
  • Taštičkové matrace sú tvorené niekoľkými stovkami pružín, z ktorých sa každá zvlášť vkladá do vzájomne prepojených textilných puzdier. Matrace tak lepšie rozkladajú váhu a poskytujú telu dostatočnú oporu. Efektívne kopírujú tvar tela.
  • Matrace z mikrotaštiček tvoria niekoľko tisíc pružín, ktoré sú všité do vlastného textilného puzdra. Dobre sa prispôsobia tvaru tela a na rozdiel od dvoch vyššie menovaných sú mäkšie.

 

Matrace

Obrázok: Matrac s taštičkovou výplňou. Zdroj: Materasso.sk

 

Tvrdosť matraca

Pri výbere matraca narazíte najčastejšie na štyri tvrdosti od mäkkých až po extra tvrdé. Pri výbere vždy zohľadnite vašu hmotnosť. Maximálna nosnosť matraca by mala prevyšovať vašu hmotnosť zhruba o 5 kilogramov.
Medzi najčastejšie kupované matrace patria tie s označením 1 a 2, ktoré uspokoja potreby väčšiny ľudí. Osoby s nižšou hmotnosťou môžu siahnuť po mäkkých matracoch, osoby s vyššou hmotnosťou zase po tých tvrdších, ktoré chrbtici poskytnú dostatočnú oporu. 

Tvrdosť Hmotnosť osoby Spánková poloha Určenie
Veľmi mäkký - 1 do 70 kilogramov na boku ženy, staršie osoby
Mäkký – 2 70-100 kilogramov striedanie polôh a na boku ženy
Tvrdý – 3 do 120 kilogramov striedanie polôh, na bruchu muži
Veľmi tvrdý - 4 do 150 kilogramov na chrbte muži

Údaje v tabuľke sú len orientačné. Pri výbere matraca vždy zhodnoťte svoje individuálne požiadavky a preferencie.

Obrázok: Matrac voľte podľa svojich preferencií.

 

Veľmi mäkký matrac

Pre výrobu veľmi mäkkých matracov sa najčastejšie používa latex alebo pena. Medzi ich dobré vlastnosti patrí elasticita a prispôsobivosť. Pri spánku nedochádza k preležaninám. Sú vhodné pre staršie alebo menej pohyblivé osoby.
Mäkký matrac
Druhý stupeň tvrdosti patrí medzi najobľúbenejšie. Nespíte ani na tvrdom ani na príliš mäkkom. Pre výrobu sa používa celý rad materiálov. K dispozícii sú matrace polyuretánové, pružinové, zo studenej peny či sendvičové. Sú dobrou voľbou pre všetkých, ktorých hmotnosť nepresahuje 100 kilogramov.

 

Tvrdý matrac

Po tvrdosti číslo tri najčastejšie siahajú mladí ľudia a osoby s vyššou hmotnosťou. Chrbtici poskytuje dostatočnú oporu, ale rozhodnúť by ste sa preňho mali len v prípade, že preferujete tvrdšie spanie. Predáva sa najčastejšie v sendvičovom a pružinovom prevedení.
Veľmi tvrdý matrac
Matrac s touto tvrdosťou je vhodný pre osoby s vyššou hmotnosťou. Viac po nich siahajú muži ako ženy. Výrobný materiál najčastejšie tvoria polyuretánové peny s prímesou kokosového vlákna. Jedná sa o najtvrdšie matrace na trhu, takže by ste si ich mali zaobstarať až vo chvíli, keď vyslovene požadujete spanie na tvrdom.
 

Obrázok: Matrac s vysokou nosnosťou z niekoľkých typov pien. 

 

Kombinované tvrdosti

Kúpiť sa dajú tiež matrace, ktoré tvrdosť kombinujú. Jedna strana môže byť mäkšia alebo tvrdšia ako druhá. Dostupné sú tiež partnerské matrace s dvojitou tvrdosťou. Každý partner má teda možnosť spať na inom stupni tvrdosti.

 

Zónovanie: Iná tvrdosť pre každú časť tela

Hlavnou úlohou zónovania je poskytnutie dostatočnej opory pre každú časť tela. Inú tvrdosť vyžaduje oblasť hlavy, chrbta a dolných končatín. Všeobecne platí, čím viac zón, tým kvalitnejší spánok.
Najvyšší počet zón na matrac je sedem:
1. zóna - ide o vyvýšenú zónu v oblasti šije.
2. zóna - odľahčená zóna nachádzajúca sa v oblasti ramien.
3. zóna - podopiera chrbát.
4. zóna - jedná sa o vystuženú časť pre bedrá.
5. zóna - odľahčená zóna pre dolné končatiny.
6. zóna - mäkšia zóna určená pre lýtka.
7. zóna - jedná sa o stredne tvrdú zónu podopierajúcu nohy od členkov smerom nadol.

Priedušnosť - parameter dôležitý nielen pre alergikov

Priedušný matrac by mali voliť nielen osoby trpiace dýchacími ťažkosťami, ale aj ľudia, ktorí sa nadmerne potia. Pokiaľ nebude cez matrac dobre cirkulovať vzduch, stane sa zázemím pre baktérie, plesne a roztoče.
Preto by medzi jednotlivými vrstvami mali byť priečne prierezy alebo aspoň špeciálne vrstvy z prírodných a dobre priedušných materiálov, medzi ktoré patrí napríklad kokosové vlákno, konské vlasy, morská tráva alebo agáve.