Ako vybrať pružinový matrac

Vyberáte pružinový matrac? Prezradíme vám, aký je rozdiel medzi klasickým a taštičkovým variantom

Vyznať sa v typoch matracov je niekedy zložité. Mnoho ľudí si názvy ako pružinový či taštičkový matrac zamieňa bez toho, aby vedeli, že taštičkový je síce pružinový, ale pružinový nie je taštičkový. Ako sa v tom vyznať?



 

Rozdiel medzi bonellom a taštičkou

Nie je pružina ako pružina. Podľa toho, akými pružinami je vyplnené jadro, sa pružinové matrace delia na klasické bonellové alebo moderné taštičkové.

Bonellový matrac

  • Pod týmto pojmom si môžete predstaviť klasický pružinový matrac.
  • Na výrobu pružín sa používa oceľový drôt.
  • Pružiny sú veľké a vzájomne prepojené do jedného celku, takže stlačenie jednej pružiny ovplyvní aj pružiny v jej blízkosti.
  • Bonellový matrac má iba jednu tvrdosť a nie je možné ho zónovať.
  • Tento typ pružín je kvalitnejší, než pružiny používané v matracoch vašich babičiek, ale aj tak sa dnes radí medzi nemoderné.
  • Bonellové matrace nahrádzajú pokrokové taštičkové matrace.
  • Tieto klasické matrace nie sú vhodné pre každodenné spanie, ale len na občasné prespávanie.

Taštičkový matrac

  • Jadro matraca tvoria stovky až tisíce menších pružiniek.
  • Každá pružinka je všitá do špeciálneho textilného puzdra, takže vizuálne pripomínajú malé valčeky.
  • Samotné pružinky medzi sebou nie sú prepojené, prepojené sú len textilné puzdrá.
  • Vďaka prepojeniu textilných puzdier dokáže každá pružinka samostatne reagovať na stlačenie.
  • Pružinky, na ktoré nie je vyvíjaný tlak, zostávajú v nezmenenom stave.
  • Tento typ matraca je možné zónovať, takže každá časť matraca bude mať inú tuhosť.
  • Zónovanie sa vykonáva tak, že sa do taštičiek vložia pružiny s odlišným priemerom a tuhosťou. Vďaka tomu sa matrac pýši vysokou bodovou elasticitou a dokáže optimálne kopírovať nerovnosti ľudského tela.
  • Čím viac pružín v matraci je, tým vyššia je aj bodová elasticita.
  • Tento typ matracov je vhodný na každodenné spanie.

V ďalších riadkoch sa budeme venovať každému typu matraca zvlášť, zoznámime vás s ich výhodami a nevýhodami a prezradíme, kto sa na nich dobre vyspí.


Taštičkový matrac zložený z tisícov pružín

Taštičkový matrac je pružinový, ale rozloženie jadra je odlišné od klasického bonellového matraca. Pružiny s priemerom 5 centimetrov nie sú vzájomne spojené pomocou drôtov a netvoria celok ako u bonellových matracov. Pružinky sa ukladajú do malých textilných taštičiek, ktoré celému matracu dali pomenovanie. Matrac s taštičkovým jadrom je moderným typom pružinového matraca, ktorý v mnohom prekonal klasické bonellové.


Obrázok: Tisíc taštičiek v jadre sa postará o dokonalé rozloženie tlaku.

Hustota pružín

Pri porovnaní dvoch taštičkových matracov berte vždy do úvahy hustotu pružín. Nezabudnite, že je veľký rozdiel medzi ich celkovým počtom a počtom na meter štvorcový.

Štandardné taštičkové matrace majú hustotu zhruba 256 pružín na meter štvorcový a uspokojí sa s nimi väčšina zákazníkov. Existujú však aj tzv. Multi-Pocket taštičkové jadrá so 650 kusmi na meter štvorcový alebo Micro-Pocket s dvojnásobným počtom na meter štvorcový. Čím viac pružiniek v jadre je, tým je matrac stabilnejší a menej pruží.

Životnosť taštičkových matracov sa počíta na desiatky rokov, ich prednosťou je vysoká nosnosť. Spať na nich môžu osoby s hmotnosťou medzi 120 až 150 kilogramami. Rovnako ako na bonellovom matraci, aj na pružinovom jadre sa nachádzajú spevňujúce textílie chrániace matrac proti pretlačeniu pružín. Mäkšie taštičkové matrace disponujú mäkkými penami, tvrdšie napríklad kokosovými doskami.

Kedy sa rozhodnúť pre taštičkový matrac

Rovnako ako bonellový, aj taštičkový matrac má vysokú nosnosť, takže je vhodný pre osoby s vyššou hmotnosťou, ktoré sendvičové matrace alebo matrace zo studenej peny preležia po krátkej dobe. Skvelou vlastnosťou je tiež priedušnosť, takže dobre znesú aj vlhkejšie prostredie bez toho, aby sa v nich začali tvoriť baktérie alebo plesne. Vďaka možnosti anatomického zónovania sú vhodné pre každodenný zdravý spánok.

Taštičkové matrace môžu ležať na pevnej doske, ale z hľadiska cirkulácie vzduchu je lepšou voľbou rošt s pevnými latkami alebo lamelami. Kvôli možnému poškodeniu sa neodporúčajú v kombinácii s polohovateľnými roštami.

S matracom s pružinovým jadrom sa môžete stretnúť pri kontinentálnych posteliach, pre ktoré sú charakteristické dva matrace (pružinový a penový) s možnosťou tretej vrstvy, ktorú tvorí topper.


Obrázok: Pružinový matrac tvorí základ kontinentálnej postele.

Výhody a nevýhody taštičkového matraca

+ vysoká bodová elasticita
+ možnosť zónovania
+ priedušnosť
+ vysoká nosnosť
+ vhodný pre každodenné spanie
- vyššia nákupná cena
- vzhľadom k počtu pružiniek vyššia hmotnosť
 

Tradičný pružinový matrac inovovaný o bonellové pružiny

Mnohí pružinové matrace odmietajú kvôli predsudkom, ktoré pramenia z ich predchádzajúcich skúseností. Spravidla sa na nich spávalo u babičiek a spánok to bol skutočne zážitkový. Kvôli nekvalitnej výrobe pružiny vŕzgali a výnimkou nebolo ani ich vystreľovanie. O pohodlnom spánku v tomto smere nemohla byť reč.


Obrázok: Staršie pružinové matrace mali tendenciu sa pretláčať nahor. Tento nešvár potlačili bonellové pružiny.

Zmena spočíva v jadre

Pružinové matrace, a predovšetkým ich jadrá, prešli renesanciou. Aj keď inovácia nemusí byť na prvý pohľad zrejmá, pretože jadro naďalej tvoria kovové alebo oceľové drôty, verte, že zmena spočíva v sile drôtov, v ich počte aj spôsobe osadenia. Rozdielne sú teda pružiny, z ktorých sa dnešné pružinové matrace vyrábajú.

Na výplň súčasných pružinových matracov sa používajú bonellové pružiny. Vyrábajú sa z tenších oceľových drôtov, ktoré sú medzi sebou prepojené a tvoria jeden celok. Vďaka tomu má matrac rovnakú tvrdosť po celú dobu používania. Keď si na naňho ľahnete, tlak sa rozloží medzi viacero pružín. Celú plochu totiž tvorí 100 až 200 pružín.

Matrac však netvoria len pružiny, ale aj ďalšie vrstvy, ktoré umocňujú komfortný spánok. Pružinový matrac sa môže skladať napríklad zo:

  • spodnej filcovej vrstvy,
  • bonellových pružín,
  • polyuretánovej peny,
  • elastickej HR peny,
  • poťahu vhodného na pranie

Ak sa chystáte pružinový matrac kupovať do svojej manželskej postele, odporúča sa každému partnerovi kúpiť vlastný matrac. Partnerský matrac by kvôli vzájomnému prepojeniu pružiniek po celej šírke nebol vhodný, keďže každý pohyb partnera by ten druhý okamžite cítil.

Pre koho a kam sa pružinové matrace hodia

Tento matrac je vhodný pre tých, ktorí preferujú tuhé až extra tvrdé matrace. Pružinový systém je vybavený ochrannou vrstvou proti pretlačeniu a penami. Podľa toho, ako tuhý matrac chcete, zvoľte mäkšie alebo tuhšie peny s vysokou hustotou. Bonellové matrace sú o niečo menej pohodlné ako taštičkové a hodia sa skôr na občasné prespanie, napríklad na chate.

Pružinový matrac má skvelú priedušnosť, veľkú pružnosť a možnosť vysokého zaťaženia až do 150 kilogramov. Vzhľadom k dobrej cirkulácii vzduchu sa hodí aj do miest s vyššou vlhkosťou alebo obmedzeným odvetrávaním. V posteli by mal ležať na pevnej doske alebo pevnom latkovom rošte, pričom medzery medzi latkami by nemali byť väčšie ako 4 centimetre. Pri medzerách okolo 6 centimetrov by už mohlo dôjsť k deformácii. Matrac by kvôli možnému poškodeniu nemal ležať na polohovacom rošte.

Výhody a nevýhody

+ správne reagujú na telo aj na pevnej doske
+ priedušnosť
+ obstarávacia cena
+ dlhá životnosť
- nevhodné ako dvojmatrac
- skôr tuhšie
- nevhodné na každodenné spanie